2019. január 5., szombat

Judith Pollack: Óhaza

Író: Judith Pollack
Cím: Óhaza
Sorozat: Utak és álmok 1. része
Műfaj: családregény, történelmi romantikus
Kiadó: Magistra
Megjelenése: 2018
Oldalszáma: 420 oldal
Fordította: Balla Judit

"Szép volt, kellemes volt az ábrándozás, de nem illik már az ilyesmi egy felnőtt nőhöz."(383.oldal)


Az Óhaza című történelmi családregény a 19.századi Angliában játszódik, amelynek a főszereplője Josh, egy fiatal lány. Joshnál már gyermekkorában is megmutatkozott, hogy kiváló érzéke van a tanításhoz és imádott tanulni, ezért már akkoriban is az volt a nagy álma, hogy majd egyszer tanítónő lesz. Viszont a 19.században a nők helyzete nem engedhette meg azt, hogy a szívük után mehessenek és karriert építsenek. A kor megkövetelte, hogy a nők példás feleségként viselkedjenek, neveljék a gyermeküket és vezessék a háztartást. A férj uruk pedig majd megosszák velük a tudást, amelyet ők szerezetek az életükben és tanulmányaikban.
A mostani szemmel nézve persze ez abszurd dolog, de ez a múltban így volt a megszokott.
A könyvben nem csak Josh élet útját követhetjük soron, hanem a családja életét is. Voltak tragédiák, amelyek sokszor megrázóak voltak számomra olvasás közben, de volt egy különleges hangulata a regénynek, amely még ezek után sem hagyta, hogy szomorkodjak emiatt. Nagyon szimpatikus szereplő volt Josh, mert okos és csupa szív lány volt, viszont sajnos sokszor halogatta a dolgokat. De igazából a utóbbi negatív tulajdonsága is csak ahhoz járult hozzá, hogy megkedveljem őt, mert így lett igazán emberi és hétköznapi a karaktere.
Igazán jó volt olvasni, hogyan válik egyre érettebbé és azért remélem, hogy végül ő is megtalálja a szerelmet, mert megérdemli a boldogságot. Furcsa, hogy egy több száz évvel ezelőtti korszakban is előfordult az, hogy egy igazán okos és fiatal hölgy nem találja meg élete párját, hiszen még most is a 21.században az okos nők találnak a legnehezebben párt. Egy kicsit utána jártam és mindez annak köszönhető, hogy az intelligens hölgyek jobban kedvelik az értelmes beszélgetést, mint sem a flörtölést. Valamint a tökéletes férfit keresik, ami valljuk be szinte lehetetlen, hiszen senki és semmi sem tökéletes. Egy kicsit elkalandoztam, de a lényeg az, hogy a regény gondolkodásra buzdított engem és elgondolkodtatott bizonyos dolgokon. Mindezek mellett adott számomra egy fantasztikus családi történetet, amelyet bátran tudok ajánlani minden kedves olvasónak, akik szeretik az igényes és szép történeteket.
Köszönöm szépen a recenziós példányt a Magistra kiadónak!

1 megjegyzés: