2018. június 30., szombat

Dervis kapu

Író: Ahmet Ümit
Cím: Dervis kapu
Műfaj: Misztikus
Kiadó: Trivium Kiadó
Fordította: Varga Csaba Béla
Könyv megjelenése: 2017
Oldalszám: 504 oldal

Hány sütit érdemel? 🍪🍪🍪🍪🍪

Én és a könyv.....

"A világ csupán álomba zárt világ." /Indiai közmondás/

Úgy gondolom, hogy ideje volt kilépnem a komfortzónámból és elolvasni egy olyan regényt, amely kicsit komolyabb és mélyebbre szántó gondolatokkal van gazdagítva. A regény műfaját nem könnyű meghatározni, mert nem sorolható be száz százalékosan egy adott műfajba sem. Talán én a misztikus műfajba sorolnám, hiszen olyan erők, gondolatok szerepelnek a történetben, amelyekben az emberek vagy hisznek vagy sem.
~
A történet főszereplője Karen Kimya Greenwood. Karen a harmicas évei közepén járó fiatal nő, aki üzlei okok miatt utazik Törökországba. Karen ereiben török vér is csörgedezik. Gyermekorában Törökországban élt a szüleivel. Boldog gyermekkora volt, nagyon szerette a szüleit. Ám, egy napom az édesapja elhagyta őt és az édesanyját. Az édesapja szúfi dervissé vált.
Dervis tánc
Karen nagyon közel állt az apukájához. Szinte már rajongott érte, mint szerintem a legtöbb kislány az édesapjáért.
Ha esetleg eddig még nem hallottatok volna a dervisekről, megosztanék róla néhány fontos információt a számotokra. A dervis szó jelentése "ajtóban álló". Esetleg úgy is emlegethetik, hogy " muzulmán szúfi testvériség. " A szúfi derviseket legfőképp a bölcsességük és tudásuk miatt tisztelik az emberek. A dervisek kapcsolatban állnak Allahhval. Meditációval és mint a képen is látható, tánccal kerülnek közelebb az Istenükhöz.
Négy különböző köszönéssel juthatnak át az ajtókon avagy kapukon:
1. Saria = A muszlimok egy részét még ma is irányító és a viselkedésüket meghatározó szabályok szigorú gyűjteménye.
2. Torikát = A mevlevi szúfizmus belső misztikus dimenziója.
3. Márifet = A pillanat, amikor felfogjuk a végső igazságot.
4. Hakikát = Más szóval a valóság. A megvilágosodott dervis megosztja a tudását.
Számomra ez a könyv nem csupán szórakoztatást nyújtott, hanem a segítségével új tudásra is szert tettem, hiszen őszintén megmondom, hogy eddig szinte semmit sem tudtam a dervisekről. De most már több mindent is megtudtam róluk. Érdekesnek találom ezt a témát és a jövőben szeretnék még több, hozzá hasonló, műfajban megeggyező regényt elolvasni.
Ami nagyon szúrta a szememet a történetben, az Nigel karaktere volt. Nigel, Karen párja. Karen gyermeket vár tőle és mivel már ketyeg a biológiai óraja, valamint nagyon szerette volna a gyermeket, még rosszabb volt arról olvasni, hogy a párja viszont nem szeretné megtartani a babát.
Viszont miután megjelent a titokzatos férfi, aki a gyűrűt ajándékozta Karennek, nagyon érdekessé vált a történet és a világ egy másik oldalát mutatta be az író. Ahmet Ümit írói stílusa magával ragadó és igazán egyedi módon tárja elénk a török világ misztikus oldalát.
Kedvenc idézetek:
"A kapcsolat lényege, hogy két ember közösen, tudatosan, a szabad akaratából teljes életet él együtt."

"A széma nem a halált mutatja be, hanem éppen ellenkezőleg, az életet."

Borító: 5/5 Nagyon illik a történethez!
Fülszöveg: 5/5
Történet: 5/5
Röviden: Ajánlom ezt a regényt minden olyan kedves olvasónak, aki érdeklődik a misztikus, spirituális világ felé és nyitott olyan történetekre, amelyek egy egészen más világot mutatnak be. Valamint olyan olvasóknak is szívből ajánlom, akik szeretnének egy igazán szép és egyedi történetet olvasni.
Köszönöm szépen Trivium Kiadó az élményt! Remélem még sok Ahmet Ümit könyvet olvashatunk a közel jövőben. :)


>A könyvet itt tudjátok megrendelni: >

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése